Nİ HAO!  (Çince merhaba demek.) 

Dünyanın yeni ticari lideri. Amerika ‘dan  Avrupa’ya , Asya’dan  Avustralya’ya kadar tüm dünyanın yeni ihracat  hakimi. Kullandığımız her ne ürün olursa olsun elimize alıp ürün etiketine bakacak olursanız  %90 göreceğiniz şey MADE IN CHINA  olacaktır. Tarihi, devasa yüz ölçümü ve geçirdiği değişimlerle Çin seyahati çok önemli bir kültür deneyimi olacaktır.

Dağları tepeleri aşarak   mesafe tanımaksızın  uzanan Çin Seddi, yüzlerce yıl önce yapılmış , yumurta kabuğu inceliğinde  zarif bir gerdanlık gibi süzülüyor. Çin’ e giderken  denizleri  ve  okyanusları aşar birden fazla zaman dilimini geride bırakarak  yaklaşık 12 – 13 saat  kadar seyahat edersiniz. Burası kültürü , dili   ve düşünce yapısıyla  bambaşka  bir dünya. Eski ile yeninin iç içe geçmiş hali şaşırtıcıdır. Pirinç tarlalarının on dakika uzaklığında modern yapılı bir otele denk gelmeniz mümkün.    

İletişim

Konuşma dili  Çince olan  farklı yazı karekterleri  ve  bazıları neredeyse ayrı birer dil olan yüzelliden fazla bölgesel  lehçenin de işin içine girmesiyle  son derece anlaşılamaz bir lisan haline geliyor. Kelimeleri vurgulayış tarzınız bile anlaşılmanızda çok önemli. Eğer elinizde çince yazılmış bir adres yoksa taksiciye  gitmek istediğiniz yeri anlatamamanız  mümkün. Tüm seyahatim boyunca yerel mekan kartlarıyla dolaştım ve taksiciye sanki dilsizmişim gibi gösterip durdum. Bir çok kaynakta çinlilerin ingilizce bildiğini söyleselerde siz inanmayın. Ve muhakkak bir turla gidin. Yoksa seyahatiniz sırasında hayat çok zor. 

MAO Dönemi Çin’i

1949 yılında komünistler iktidara geldi.  Orantısız  zenginleşmenin önüne geçsede halkın tek tip kıyafet giyerek kadın erkek demeden çalışan ve sosyalleşmeden uzak adeta  çalışma kampı tarzı  bir yaşamı benimsemesi  onların  geri kalmasına sebep olmuş.               

Mao Zedong ‘un  1976  yılında  ölmesinden  sonra Deng  Xiaoping ‘in  ekonomik reformları  ile  Çin  Batı’ya açıldı.  Bireysel girişimcilik ve kar etme motivasyonu  yeniden  gündeme  gelmeye başladı. Zaten gelişen sanayileşme , ticari gücün sağladığı milli gelir artışı , yaşam standartlarını yükseltmelerine  sebep olmuş.     

 

Çinli Halk

Son derece çalışkan ve  üretmek  isteyen bir halk. Nüfus olarak çok kalabalık bir ülke.  Bu sebeple iş gücü pek kıymetli değil.  Kadınlarda  en az erkekler kadar ekonomiye  katkı sağlayan  iş gücünü oluşturuyor. Sevecen , sıcakkanlı bir o kadar da yardımseverler. Seyahatim  boyunca  karşıma  çıkan beş kadından üçü hamileydi. Belki tesadüf ancak aile kurumuna  son derece  önem veren bir millet oldukları  bilinen bir gerçek. 

Sağlıklı yaşama önem veren bir mantaliteye sahipler.  Kaldığım süre boyunca otelin  yanındaki  ormanlık  parkta , her sabah  huzur veren bir müzik eşliğinde kadın-erkek sabah sporu yapıyorlardı.  Sokaklar  açıkta  meyve , haşlama  mısır ,  çöp şişte sosis ve buna benzer değişik yiyeceklerle  dolu. Ancak  asla  ekmek arası yemiyorlar. Sabah kahvaltısında  çorba içip yosun gibi haşlama yiyecekler yiyorlar. Bizim gibi tereyağlı- reçelli ekmek  ,  bal- kaymak   gibi yiyecekleri tanımıyorlar bile.  İçmek için     su istediğinizde , eğer soğuk su istiyorum demiyorsanız ,  muhakkak  sıcak su getiriyorlar.  Fastfood , Cola , hamur işi gibi  yiyeceklere  ancak  turistik bölgelerde rastlayabiliyorsunuz. O da Mc.Donald’s ve Kentacky FC.  Çin yemekleri gerçekten çok sağlıklı ancak bizim pek alışık olmadığımız tadlara ve  kokuya sahip. Ülkemizdeki çin yemekleri tamamen bizim damak tadımıza uygun.  Fakat  bu güne kadar hiç görmediğim çeşit  meyvayı  orada  gördüm. Çok lezzetli denenmeye değer.

Spa Merkezleri

Sağlık konusunda çok ileri bilgi ve teknolojiye sahipler. Yüzlerce çeşit çayları var ve hepsi birbirinden sağlıklı. Anatomi bilgileri çok kuvvetli. Zaten ülkemizde de yaygın olarak kullanılan Akapunktur  Çinlilerin mucizevi keşfinden ibarettir.       Akapunktur ‘un temeli  vücuttaki sinir uçlarına ve belli uyarı noktalarına bağlı bir teknik.  Sağlık , diyet ve sigara bırakmak gibi konulara hizmet veren bir teknik.     

24 saat açık spa ve masaj merkezleri eminim başınızı döndürücek. Yaklaşık 90 dakika ayak masajı  adı  altında  sizi  ovuyorlar  12 USD(80 yuan) ödüyorsunuz. Bir çok farklı masajlarda var ancak en çok rahatlatanı bence ayak masajı.  Ayağınızın altındaki  noktalara tek tek temas ederek sorununuzu da çözüyor. Bu arada limonlu sıcak su , tropik meyva ve detok amaçlı  cherry domates ikramları.

Uyumak serbest!

Güzellik ve Bakım

Bakım konusunda özellikle yeni nesil çok meraklı. Tahmin edemiyeceğiniz kadar yüz bakım maskesi  çeşidi  ve  tahmin edemiyeceğiniz kadar cilt bakım ürünü mevcut.  

En çok dikkatimi   çeken  şey tırnak  merkezleri oldu. Hemen her yerde rastlayabileceğiniz tamamen elle sanatsal tırnaklar yapıyorlar. Ancak son derece ileri teknoloji ve teknikle yapıyorlar tırnakları. Sıra sıra sandalyeler var karşılıklı. Manikürcü ile karşılıklı oturuyorsunuz. Ne yaptırmak istediğinizi söylüyorsunuz. Protez tırnak , jel tırnak , normal manikür , parafinli bakım, vs... Tırnak taktırmak yaklaşık iki saati buluyor çünkü elle tek tek tablo yapar gibi resim yapıyorlar üzerine. Hazır yapışan bir şey değil yani. Çok keyifli bir işlem.

Bunun yanında saça da çok önem veriyorlar.  Her yer kuaför salonları ile dolu. Katlı saç kesimi , boya , maşa ile bukle yaptırmak çok moda. Hem de çok uygun fiyatlara yaptırıyor ve de  kendinizi  işini ciddiye alarak yapan ekiplere teslim ediyorsunuz.

Sokaklar sanki moda dergilerinden fırlamış kadar  bakımlı kadınlarla  dolu.  Çoğunun tırnakları  bakımlı ve uzun , saçları  yapılı ve vücutlar da son derece fit.

Seyahat  Bütçesi

Çin’in para birimi  YUAN ve Yuan ‘in yüzdebiri olan RENMİNBİ.  10 yuan , yaklaşık 1,5 USD ‘na denk gelmektedir. Öncelikle söylemek gereken şey  Çin’de her şey pazarlığa dayalıdır. Almak istediğiniz  bir ürün için   100 yuan  olarak verdikleri fiyatı,   pazarlıkla   30 yuan a kadar indirmeniz mümkün. Tamam almıyorum diye arkanızı döndüğünüzde  hemen peşinizden gelerek tamam senin dediğin gibi olsun diyorlar.  Telefon hattınızı çin de kullanmamanızı tavsiye  ederim. Çünkü çok pahalı. Ancak her yerde satılan bir  mobil çin telefon hattı alarak onu kullanmanız çok daha avantajlı olucaktır.

Taksi oldukça ucuz.   Yaklaşık   5-6 km   kadar  yol  gidiyorsunuz  ödediğiniz  ücret 1,5 USD kadar. Tabi  1USD  bile gelir düzeyi düşük olan halk için oldukça büyük bir rakam. Çin’de konaklama da oldukça uygun.  Genel fiyatlar Avrupa’ya göre hesaplı ancak bölgeye ve şehre göre fiyatlar değişiklik gösterebilir.

Çin’e giderken  Amerikan Doları alıyorsunuz yanınıza.   Çin’de  kaldığınız otelde  veya Bank  of China ‘da   pasaportunuzu göstermek kaydıyla YUAN alabiliyorsunuz. 

Çin başlı başına satırlara sığmayacak kadar uzun anlatılabilecek özel bir kültür. Şaolin Manastırı ’ ndaki tai chi meditasyon merkezi ve dövüş sanatları merkezinden,  İpek  üretim merkezleri , Çin Seddi ‘ nde yürümek , İnci  imalatı , Ming  hanedanlığının imparatorluk sarayı olan Yasak Şehir , Kireçtaşı kayalarının manzarasına karşı  Lİ Nehri tekne turu , kanalları ve klasik çin bahçeleriyle  doğunun  Venedik ’i  olarak  anılan  ünlü Suzhou  ,  Xi’an  yakınındaki  Toprak Savaşçıları , Dazu ‘ daki devasa  uzanan  Buda heykeli , Chongging ‘ den başlayıp üç boğazdan geçen Yangzte nehri tekne turu , Pekin ve çin’in yüzü geleceğe dönük en dinamik şehri olan  Şanghay görülmeye ve bahsedilmeye değer yerlerdir.